Регулярний поточний контроль і сучасна коригування фізико-хімічних і мікробіологічних показників робочих емульсій і розчинів сприяють підвищенню ефективності застосування МОР, подовженню терміну служби і скорочення їх витрати, поліпшенню технологічних властивостей.
При циркуляції МОР в централізованих системах контролюють концентрацію, рH, загальний вміст мікроорганізмів, "стороннього" масла і механічних домішок, антикорозійні властивості, схильність до піноутворення та ін.
При використанні МОР в верстатах з індивідуальною системою охолодження перелік контрольованих показників менше і в основному обмежується органолептичними показниками (зовнішній вигляд, запах, однорідність). Наприклад, синювато-білий відтінок емульсії в порівнянні з молочно-білим кольором свежеприготовленной емульсії свідчить про занижену концентрації МОР в ній, білий колір з жовтим або коричневим відтінком - про наявність в емульсії стороннього масла, сірий відтінок - про включення домішок металу.
Неоднорідність емульсії свідчить про значну присутність "стороннього" масла, а поява гнильного (сірководневого) запаху - про поразку ЗОР бактеріями.
Органолептичні показники ЗОР контролюють щодня, а повний аналіз ЗОР в верстатах з індивідуальним охолодженням здійснюють вибірково раз в тиждень в 2-3 верстатах з групи 15-20 верстатів.
Контроль ЗОР в циркуляційних системах здійснюється в 2 рази в тиждень.
Регулярний контроль якості ЗОР в процесі роботи є невід'ємною частиною комплексу заходів з продовження терміну служби і необхідний для своєчасної та ефективної коригування експлуатаційних властивостей ЗОР.
При відхиленні показників якості ЗОР від норми проводять коригування властивостей робочих емульсій або розчинів ЗОР. Методи коригування наведено в таблиці нижче. При цьому додавання бактерицидів, мийно-дезінфекційних засобів та антикорозійних пакетів присадок здійснюють безпосередньо в робочі емульсії або розчини ЗОР, в той час як коригування властивостей за допомогою концентратів ЗОР рекомендується проводити при відключенні фільтруючих систем циркуляції ЗОР або в спеціальних ємностях з подальшим перемішуванням.
ПРИЧИНА |
НАСЛІДОК |
УСУНЕННЯ |
Система циркуляції емульсії сильно забруднена стружкою, особливо дрібною пилоподібною, шламовим осадом, стороннім зливним маслом |
|
|
Система циркуляції емульсії забруднена відходами побутової діяльності людини (людський фактор): сигаретні недопалки, хліб, упаковка і т.д. |
|
|
Кількість мікроорганізмів дуже високо, перевищує 10 в6 ступені. Запах при цьому відсутній. |
|
|
Водневий показник pH робочої емульсії дуже високий (понад 9.0) ГОСТ 6243-75 п.4 |
|
|
Водневий показник pH робочої емульсії дуже низький: аміновмісної ЗОР - менше 8.6, ЗОР, що не містять амінів - менше 8.0 рекомендований інтервал pH 8.5 - pH 9.3 |
|
|
Погіршення антикорозійних характеристик робочої емульсії ГОСТ 6243-75 п. 2.1 |
|
|
Піноутворення вище норми |
|
|
Підвищена жорсткість води Рекомендована жорсткість води: 10 ... 20 dH німецьких градусів жорсткості, що відповідає 1.79 ... .3.58 миллимоль / л (1 ° dH = 0,179 мілімоль /л або 0.357 міллівал / л) Вміст хлору не повинен перевищувати 150 мг / л |
|
|
Низький рівень ЗОР в резервуарі
|
|
|
Негативний вплив на шкірний покрив |
|
|